Юридические документы, действовавшие на белорусских землях в период Великого Княжества Литовского, Русского, Жемойтского в составе Речи Посполитой – конфедерации с Королевством Польским

Привилей Стефана Батория, короля польского и великого князя литовского, на Магдебургское право городу Пинску.
Милейчице, 12 января 1581 г.
Печатный документ. На старобелорусском языке. Помнікі права Беларусі XIV–XVI стст.: прывілеі на магдэбургскае права. Мінск: БелНДІДАС, 2019

Тэкст[1]

Стефан, Божю млстю корол  полскии, великии  князь литвскии, рускии, прускии, жомоитскии, мазовецкии, ифлянтскии, кнжа седмикгродское и иных.

1. Ознаимуем  сим  листом  нашим  всим  вобец  и кождому зособна, кому то ведати належало, нинешним  и напотом  будучимъ, иж  мы господар, хотечи ку лепшому пожитку и порадку подданых  наших  мещанъ и обователеи  места нашого Пинского привести, ижбы теж  в таковом  порадку пожитки и доходы скарбу нашого розмножоны были, тым же подданым  места нашого Пинского право немецкое, которое маидеборским  названо ест, даем  и сим  листом  нашим  позволяем, вечными часы.

2. Ку которому праву, з оздобою и помноженьем  их, печат  местскую, лукъ з стрелою, назначаем  и подаем, и в том  же листе нашом, всимъ обователем  пинским  от  насъ даном, таковую печат  и гербъ на сведецство яснеишое, лукъ з стрелою, выразити есмо росказали.

3. Вызволяючи тыхъ подданых  наших  преречоного места Пинского от  вшеляких  правъ земъских  Великог  Князства Литовского и звычаев  посполитых, которые право маидеборъское звыкли затруднивати, выимуючи теж  обователи того места и передмещанъ теперешних  и напотом  будучих  тым  листом  нашим  на вечные часы от  звирхностеи  вшеляких  всих  и кождого зособна Великого Князства Литвского воевод, кашталяновъ, старостъ, державец, судеи, подсудков, врадниковъ и наместниковъ всяких, такъ, иж  перед  ними, албо которим  колвекъ с них  зособна о речи такъ великие, яко и малые, и выступъ якии  колвекъ стояти албо отповедати, и для нестанья и приказанья которого колвекъ правного жадных  винъ платити не будуть повинни, одно перед  воитомъ того места теперь и напотом  будучимъ, котории  от  нас  водлугъ потребы подаван  быти маеть, и перед  бурмистром, с посродку себе водлугъ обычаю иных  местъ Великого Князства Литвского обраным  и постановленым, правом  маидеборскимъ а водлугъ поступку и захованья того права отповедати и справоватися мають, то ест: перед  воитом  и лавниками того ж  места присяглыми, водлугъ часу будучими, о речи доткливые и кривавые, яко о злодеиство, мужобоиство, на члонках  охромене, пожогу и иные вшелякие речи и выступы злостливые, суду воитовскому належачие, а перед  бурмистром  и радами того места речи [и] справы вшелякие поточные, которие суду воитовскому[2] и радецкому належать, кождому жалобливому, такъ того места обователем, яко и постороннимъ особам  отповедати будуть повинни, даючи и позволяючи воиту з лавниками, а бурмистру з раицами, в  месте передречоном  водлугъ часу установлеными, моц  и звирхность вшелякие таковые справы, до суду их  припалые, слухати, узнавати, судити, сказывати, карати водле выступку и бегу права маидеборского, моцю сего листу[3] нашого.

4. А всим  поспол  такъ того места нашого Пинского обователем, яко теж  и посторонним  особам, которие бы колвекъ зъ с казнями и декреты пъреречоных  радъ места Пинского быти розумели, волно маеть быти от  сказни[4] и декретов  их  до старосты нашого пинског, тепер  и напотом  будучого, отложивши до скринки местское водлугъ повинности права маидеборского копу грошеи, апелевати. А потом  от  суду старостиного и декретовъ его, речеи  вшеляких  судовых, до нас  и до суду нашого, если бы была потреба, отзывати.

5. На котории  врад  бурмистровскии  в том  месте чоловекъ побожныи, в праве маидеборскомъ умеетныи, а в том  же месте оселыи, с чотырох  особ  посполитого чоловека выбраных, а через  тых  же мещан  старосте нашому оповеданых[5], звирхности нашое, один, через  тогож  старосту пинског, тепер  и напотом  будучого, потвержоныи  и уставленыи  быти маеть.

6. Так теж  воита, чоловека побожного и умеетног, на которого суд  справъ доткливых  припадати[6] маеть, мы на том  враде, уживанью и обыходе звыклом  воитовскомъ особливым  листом  нашим  до живота кождого зособна або до воли нашое потвержати и заховати з кгрунтами, на воитовство належачими, которих  кгрунтов  у волоках  не болшъ, одно две волоки, а третяя на повинности местскои  мают  быти, и зо вшелякою властностью[7] обецуем.

7. Надто, хотечи мы тым  подданым  нашим, купцом  и вшелякимъ реместником, также иным  обователем  и передмещаном  того места Пинского щодреищую ласку оказати, постановит  есмо умыслили [в томъ месте Пинскомъ] чотыри ярмарки дорочные, волные, то ест: першии  на день Нового лета, другии  на день Громниц, третеи  на день семое суботы, четвертыи  на день Успления Светое Пречистое, а тыиденныи  торгъ на кождыи  день понеделокъ [в кожъдую неделю] обыходити и отправовати уставляем, даючи моц  и владность помененым  мещаномъ пинскимъ преречоные ярмарки такъ дорочные, яко и торги кождое недели, дневъ и часов  вышеи  описаныхъ, обычаем  иных  местъ и местечокъ наших  Великого Князства Литовского обыходити и отправовати.

8. А всимъ и кождому зособна купцом, фурманом, крамаром, прекупням, реместником, мещаномъ, селяном  и людямъ всяког  стану будучим  до помененого места Пинского на дни и на часы помененые ялмарков  дорочных  и днеи  торговых  зо всякими товари и речами продажными приити и приехати волно быти маеть и товари таковые продавати, куповати, заменяти, и оные купецства и гандли зо всякими особами откул  колвекъ прибылыми.

9. В которомъ месте Пинском  бочку померную чотырох  корцов  мери краковъское, волную ку вымериванью всякого збожя, обователем  тогож  места Пинского привлащаем  и приписуем.

10. А торговое местное[8], также от  иных  вшеляких  речеи, куплеи  товаров, которими колвекъ прозвиски названых, на кождыи  тыидень, в кождыи  понеделокъ, вечными часы, на пожитокъ нашъ мает  быти выбирано от  таковых  людеи, которие на торгъ с товари своими приеждчати  будуть, окромъ мещан, которие от  торгового речеи  купецких, водле обычаю иных  мест  наших  упривильеваных, волни быти мают.

11. А если бы которого [кольвекъ] часу, на которомъ колвек  соиме, для пилных  и квалтовных  потребъ Речи Посполитое, от  нас  гсдра и панов  рад  наших  яковая сума пнзеи  уфалена была, повинни будуть вышъмененые мещане пинские, водлугъ давног  обычаю, такъ яко иншие места наши господарские, што на них  с постановенья соимового вложоно будет, до скарбу нашого отдавати.

12. Которому преречоному месту Пинску и обователем  его всим  кгрунты местские, то ест  у волоках, селисках, огородах, моркгах, застенках, сеножатех, лесех и иншие которие колвекъ посполитые, з давное помери ревизорское тому месту названые[9] и приданые, яко се вдолжъ и в шириню в межах  и в границах  своих  стегают, нинешним  привилем  нашим  потвержаем, приписуем  и привлащаем, имъ самымъ и потомком  их, на всякие потомные часы, обычаем  иных  мест  наших  упривилеваных  держати.

13. А если бы коли кгрунты якие местские ставами нашими были заняты, або яко колвекъ месту отошли, або если бы напотом [ку потребе нашои] нешто [тых] кгрунтовъ местских  отоидеть, тогды[10]  мы преречоному месту таковым же кгрунтом  i tak mnoho, iako otydziec, otmienu slusznuiu, wodlie ustawy naszoie, na inom miestcu grunty naszimi na takowoi zie powinnosci miestskoi starostie pinskomu oddaci y wypolnici[11] роскажемъ.

14. С которих  кгрунтов  местских, тымъ способомъ через  нас  тому месту приданых  и приписаных, мещане преречоные, кождыи  с них, вси цынши и вшелякие доходы, капчизны и [иные] повинности, водле уставъ наших, у Великомъ Князстве Литовскомъ через нас  уфаленых, скарбу нашому належачие, звыклым  обычаем  в кождом  року платити и полнити будуть повинни.

15. А иж  з давных  часов  корчмы, шинки пивные, медовы и горелчаные, также померное, скопное, подужное, якъ в самомъ месте Пинску, такъ и в местечках  нижеи  описаных, в старостве Пинском  будучих, в Мотелю, в Ноблю, в Погосте и по селах, в певнои  суме пнзеи, то ест  в пятисот  копах  грошеи  литвских, людям  постороннимъ звычаи  был  арендовати. Мы гд  тую аренду хотечи при месте Пинском  оставити, уставуем, иж  воит  з бурмистрами на местскои  аренде корчмы вышеи  помененые, померное, скупное[12], подужное, держачи от  того всего якъ с Пинска, такъ и з местечокъ вышеи  мененых, в кождыи  год  до старосты пинского[13] тую суму пнзеи  пятсот  копъ грошеи  литвских  выбравши, а староста до скарбу земского Великого Князства Литвского платити и личбу зуполную с того чинити [вечъными  часы] повинни [будуть.

16. Такъ же платы местъские з волокъ, з огородов, зъ домовъ водъле давъных  звычаевъ и постановенья ревизоръского такъ же воитъ пинскии  выбирати и до старосты пиньского отъдавати  вшакожъ, абы тымъ способнеи  порядокъ местъскии  опатренъ был.

17. Ратушъ на томъ местъцу, где мещаномъ пинскимъ налепеи  видетисе будеть, збудовати  позъваляемъ.

18. А на домъ воитовъскии  водъле костеля светого Миколая в буркане альбо тежъ подле двора Борыса Копътевича местъце назначаемъ.

19. А што се дотычеть дому гостинъного, которые тые подданые збудовати мають и будуть повинни] в том месте Пинском  коштом  и накладом  своим  на приездъ людеи  купецких, тот  дом  гостиныи, кромъ даванья всяких  платов  и доходов  до скарбу нашого, вечными часы волныи  быти мает.

20. Бровари, котлы до сыченья медов, до варенья пива и паленья горелки, также и солодовни кождому с тых  подданых  наших  пинских  в дому своем  волно мети будет.

21. Надто, на тую ж  потребу и пожиток  посполитыи  помененого места нашого дали есмо обователем  его и тым  привилем  нашим  даем  доходы и пожитки з мостовъ, у бронах  пинских  стоячих, то ест  от  кождого воза купецкого по два пнзи белые, которими пенезми они тот  мост  направовати повинни быти мают.

22. К тому, пожитки и доходы з лазни, з ваги, с постригални, от  ятокъ соленых  и от  хлебных, которие собе мещане в месте збудовати мают, вечне и на веки.

23. Которая лазня для безпечности от огня на стороне маеть быти збудована, а ижбы нихто в том  месте лазень особливых  при домех  своих  мети не смел, але одна лазня посполитая быти маеть.

24. А иж  место без  дерева на будованье и дрова обыитися не можеть, с пущъ наших, без  шкоды оступовъ и ловов  наших  зверинных, откуль до сих  мест  бирали, и напотом  волно брати позволяем.

25. Также на пожитокъ их  местскии  в реце Пине и ув озерах  замковых, под  местом  будучих, ватою, волоками рибы ловити волни будуть.

26. К тому, всих  мещанъ наших  пинских  от  толокъ и квалтов  волных  мети хочемъ, вынявши властные потребы наши, кгды бы для яких  кгвалтовъ до замку Пинского потреба вказывала.

27. Притомъ уставуем  и то[14] мети хочем, абы шляхта, бояре, люди служебные которого колвекъ стану, которие в передречоном  месте оселости свои мают  и мети будуть, звлаща которие бы особливыми листы нашими с повинности местьское выняты не были, с таковых  своих  оселостеи  поспол  зо всими мещаны пинскими под  право и юрздыцеею местскою отповедати и всякие повинности местские звыклые полнити.

Што все и кождую речь зособна во всех  артыкулех  и помъктехъ моцне имъ ховати, сами за себе и за потомки наши, королѣи  их  милость полских  и великих  князеи  литвских, тым  листом  привильем  нашим  ховати обецуем  на вечные часы. И на то дали есмо имъ сес  нашъ лист, подписавши его рукою нашою гсдрьскою, до которого есмо и печать нашу привесити росказали.

Писан  у Милеичичах, лета Божого нароженья 1581, мсца генвара 12 дня, а панованья нашогого [!] пятого року.
Подпис  ру гдское.
Krzisztof Radziwił, pan trocki, podkanclierzy i hietman pol. Wiel. X. Litewskieo.


[1] Падрыхтаваны на аснове копіі з Метрыкі ВКЛ. Гэта копія мае пропускі тэксту, значнейшыя з якіх аднаўляецца паводле пацвярджальнага прывілея Жыгімонта ІІІ Вазы ад 15 ліпеня 1589 г. (узяты ў квадратныя дужкі).
[2] У прывілеі 1589 г. — «бурмистровъскому».
[3] У прывілеі 1589 г. — «права».
[4] У прывілеі 1589 г. — «казни».
[5] У прывілеі 1589 г. — «оказаных».
[6] У прывілеі 1589 г. — «прыдати».
[7] У прывілеі 1589 г. — «владъностью».
[8] У прывілеі 1589 г. — «месное».
[9] У прывілеі 1589 г. — «назначоные».
[10] Слова «тогды» паўторана два разы.
[11] Фраза напісана лацініцай. У прывілеі 1589 г. — «и такъ много, яко отыидеть, отъмену слушъную водъле уставы нашое на иномъ местъцу кгрунъты нашыми на таковои  же повинности местъскои  старосте пинскому отъдати и вьсполънити».
[12] У прывілеі 1589 г. — «купное».
[13] У прывілеі 1589 г. — «нашого».
[14] У прывілеі 1589 г. — «потомъ».